dimecres, 31 de gener del 2007

Mini manifest de la filosofia al ciberespai (I)

Ara que Microsoft ens canviarà les perspectives amb el seu nou Windows vista. Potser ha arribat l’hora de canviar també les perspectives en referència a la filosofia i proporcionar nous punts de vista. Fa temps vaig pensar sobre com és o hauria de ser la filosofia al ciberespai. Aquestes són algunes idees per a un mini manifest:

1. La filosofia no es crea ni es destrueix, només es transforma.

Això no vol dir que no es pugui crear filosofia, en el sentit de crear pensament original. El que vol expressar és que la filosofia sempre existirà mentre hi hagi pensament i que aquesta es va transformant amb el temps. Avui en dia la filosofia més que transformar-se s’ha transmutat en el ciberespai al virtualitzar-se en la xarxa.

La transmutació de la filosofia no implica, almenys en principi, un canvi substantiu de la filosofia. La filosofia no es converteix en quelcom completament nou i diferent, sinó que pateix una modificació, en el sentit que va més enllà dels paràmetres establerts per la realitat material dels textos i llibres impresos al virtualitzar-se en la xarxa o world wide web. A part, es tracta d’una transformació formal, en el seu aspecte extern i al mateix temps una modificació en el seu contingut, és a dir, en els temes i conceptes que són objecte de reflexió. Aquesta transmutació ve provocada pels nous mitjans tecnològics i el canvi produït en els darrers anys en l’estructura de les relacions socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada