divendres, 23 de març del 2007

I Congrés Català de Filosofia

Avui ha finalitzat el primer Congrés Català de Filosofia que durant tres dies s’ha dut a terme en diferents sales de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona. L’acte ha estat convocat per la Societat Catalana de Filosofia, amb la col·laboració de la Societat de Filosofia del País Valencià i de l’Associació Filosòfica de les Illes Balears. En les diferents sales i aules del congrés, s’han reunit experts, estudiants de doctorat, professors de filosofia d’Universitat i de Secundària, a més de públic en general, amb l’objectiu de compartir coneixements, experiències, teories, tesis... de diferents disciplines filosòfiques: lògica, filosofia de la ciència, metafísica, teoria del coneixement, filosofia del llenguatge, antropologia filosòfica, filosofia política, filosofia del dret, ètica, història de la filosofia, filosofia catalana, i d’altres aspectes relacionats amb la filosofia. La finalitat del congrés ha estat, com diuen els seus organitzadors en la presentació: respondre a “la necessitat de trobar en l’àmbit català i global, un espai d’anàlisi i de debat sobre els problemes propis que avui té plantejats la filosofia.”

L’experiència ha estat gratificant i segons els organitzadors tot un èxit. Llàstima que només vaig poder assistir-hi una tarda. Les obligacions educatives (setmana d’avaluacions i classes amb segon de batxillerat) no em van permetre anar-hi tot el que hagués volgut. Tanmateix, vaig tenir l’oportunitat de presentar una petita comunicació en l’àmbit “Altres” (una mena de calaix de sastre on hi havia una mica de tot: Gadamer i Heidegger; La secundària, un lloc de la filosofia catalana; Fi de segle i crisi de valors; El sentit de la història de la filosofia (Proposta pedagògica per al batxillerat); La innovació docent en l'ensenyament de la filosofia: un exemple d'ús de les tic a l'aula; Recuperació i revisió del concepte tomista de caritat; Temps econòmic i pensament filosòfic; Pensament dels filòsofs contemporanis de Karl Löwith respecte la seva obra; La filosofia catalana a Internet: el ciberespai filosòfic català.) – hipervincle al programa complet (pdf) -.

La meva intervenció va ser l’última, una hora i quart més tard del previst en un principi, ¾ d’hora més tard segons l’inesperat canvi d’horari i d’aula. La meva intenció va ser presentar sintèticament la situació de la filosofia catalana a Internet i examinar les possibilitats del ciberespai filosòfic català. Val a dir que respecte al primer encara queda molt per fer. La informació existent a Internet respecte a la filosofia catalana és esquifida: exceptuant el web del projecte 'Filosofia i Història Intel·lectual Catalana (1860-1975)'; alguns webs i portals dedicats als escrits i pensament de Ramon Llull; uns altres sobre el sempre controvertit pensador de la Torre de les Hores: Francesc Pujols; el web dedicat a Josep Ferrater Mora i poca cosa més. També, en podem trobar uns quants que recullen algun resum o llistat incomplet de filòsofs catalans com el del Projecte Otger Cataló i algunes referències a la wikipèdia en català.

En canvi la presència de filòsofs actuals i webs de filosofia en català, sobre tot en l’àmbit educatiu és molt més important. Les possibilitats del ciberespai filosòfic català són immenses. Sabrem aprofitar-les?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada