dissabte, 9 de juny del 2007

Sense inspiració

Fa dies que no escric al bloc. Com més dies passen sense escriure-hi, més difícil és tornar a dir alguna cosa que interessi, que capti l’atenció d’algun lector voluntari o despistat. Si no és així, per a què escriure? Escrivim per a que altres ho llegeixin i si volen, ho comentin.

El cert és que els blocs van de baixa, ja no estan de moda. Tindran raó aquells que anuncien la fi dels blocs? Segons les darreres estadístiques de Technorati cada dia s’obren menys blocs. En canvi van guanyant espais els fotoblocs i els videoblocs, que tenen molt d'èxit entre el públic més jove.

Què està passant amb els blocs? Han perdut la seva força virtual? Alguns es dediquen a publicar-los en paper imprès, és aquesta la finalitat dels blocs? Pot un llibre substituir-los?

Quan vaig obrir el meu primer bloc tenia la intenció d’escriure cada dia. Amb el pas dels mesos, escrivia cada dos o tres dies i amb el pas dels anys, com en aquest últim mes, només un cop a la setmana. El mateix ha passat amb altres blocs, els seus blocaires han alentit els seus posts progressivament. Què està passant a la blogosfera?

Per a escriure en un bloc s’ha de tenir alguna cosa a dir. Admiro aquells que dia rere dia, escriuen qualsevol pensament, ocurrència, notícia... Però, quan la inspiració t’abandona, ja no trobes res a dir, ni les paraules adients.

5 comentaris:

  1. Ja ho diuen allò: que la inspiració et trobi treballant.
    :)

    ResponElimina
  2. M'ha semblant interessant la teva reflexió. I sobre tot, m'ha semblat molt propera: jo també estic intentant encetar un bloc en el que escriure cada dia i sento que, de vegades, no sé que dir o que tinc un pensament entre brumes però no sé com expresar-me. Així que, aleshores, no escric cada dia. I això és per a mi com una mena de derrota personal, que em posa trist i que, de veritat, m'angoixa. Sé que no hauria de ser així, perquè un bloc hauria de ser un "divertimento", un espai en el que gaudir i compartir el que fa uns anys hagués sigut impossible de compartir. Però jo no sé, Anna, de vegades es converteix, paradoxament perquè a mi m'agrada escriure, en una espècie de càrrega intelectual.

    En tot cas, el que sí és cert és que si el que vols és escriure, si el que vols és saber concretar els pensaments que s'hi passejen brumossamente pel cap, el que has de fer és escriure. Sobre les flors, sobre el cel, sobre la teva vida, sobre quasevol cosa. Escriure i no parar: és aleshores quan ve la inspiració.

    M'ha agradat molt el teu bloc. Ànims i, si us plau, continua escribint.

    Joan Carles: http://www.lasciateognesperanza.blogspot.com/

    ResponElimina
  3. potser l'error està en voler escriure cada dia. Quina necessitat hi ha?


    i si bé és cert que els blogs s'escriuren per a ser llegits, també és cert (o vull creure) que qui els escriu, ho fa sobretot per passar-s'ho bé


    D'altra banda, a mi em sembla que a catalunya mai han tingut gaire força els blogs. A la resta del món no ho sé, però a Catalunya no

    i tampoc crec que un blog només es pugui escriure quan es té alguna cosa a dir. És més, qui considera que "estàs dient alguna cosa"? Això sempre dependrà del lector i del que escriu. Si tot sovint parlem sense dir res, penso que també es pot escriure sense dir res, i no es fa cap mal a ningú, ni a la blogosfera ni a enlloc. Escriure per escriure, si el que escriu s'ho passa bé, ja té tot el sentit del món


    i si els fotoblogs guanyen terreny als blogs, és evident el perquè: és molt més fàcil fer una foto qualsevol i penjar-la que escriure un petit text i penjar-lo. I també és més fàcil mirar una foto que llegir un text. És pur exibisionisme (no dius que s'escriu per ser llegit?) i si el que es busca és el comentari, molt millor tirar pel camí fàcil


    //
    perdona la parrafada

    ResponElimina
  4. Si l'indicador de la salut del ciberespai ha de ser Technorati, anem malament. Per diversos motius.

    Primer, perquè no funciona bé. Porto mesos intentant donar-hi d'alta el meu primer blog i no me'n surto de cap de les maneres: http://technorati.com/blogs/vpamies.blogspot.com

    Segueix indicant "No authority yet" i que no s'actualitza des de fa més de 600 dies. Per tant, dades errònies

    En segon lloc, és un programa complicat, amb una interfície poc amigable i caldria veure quin índex de penetració té en la blogosfera: coneixement i ús per part dels usuaris d'Internet i consumidors de blogs.

    En tercer lloc, no té versió catalana ni castellana, ni cap altra versió que no sigui l'anglesa. Només està en anglès. Per tant, pot mostrar o apuntar tendències en llengua anglesa, però no pas en altres llengües. No podem pressuposar que tots els internautes coneixen l'anglès.

    Finalment, i lligat amb el punt tercer, Technorati pot estar marcant una tendència a la baixa de la nova creació de blogs en anglès. Però no ens diu què passa amb el català ni amb altres idiomes.

    Que potser ens està avisant del que pot passar en un futur pròxim? No cal ser gaire expert per entendre que les modes passen i tota nova tendència té un boum i un blouf.

    Sobre la periodicitat d'escriure en els blogs... poc més puc aportar al que ja han dit. Però cada persona, en determinats moments, té més disponibilitat i més necessitat d'escriure. A diari? Setmanalment? La qüestió és no perdre'n l'hàbit i deixar que les circumstàncies en marquin el cicle vital.

    Víctor Pàmies
    [Raons que rimen]

    ResponElimina
  5. Joan Carles gràcies pels ànims i endavant amb el teu bloc.
    Leanan el teu comentari està molt bé. És cert qui escriu al bloc és per passar-s'ho bé, però també perquè té alguna cosa a dir.
    Victor tens raó amb Technorati, però sembla ser tot un referent en el món dels blocs.

    ResponElimina