dissabte, 20 d’octubre del 2007

Homes i dones: diferents, però iguals?

Les diferències entre homes i dones són culturals o naturals? Aquest era el tema de la petita dissertació que vaig proposar als alumnes l’altre dia. Naturalment la majoria estan d’acord en què físicament els homes i les dones som diferents. Els homes, en la seva majoria, tendeixen a tenir més massa muscular i això els permet fer feines més dures. Genèticament tampoc no som iguals, però només en un 1%.

També els diferents estudis sobre el cervell femení i masculí han demostrat que els dos cervells no són iguals i que les connexions neuronals funcionen diferent en ambdós casos. Louann Brizendine explica a El cerebro femenino que el cervell masculí és un 9% més gran. La mida del cervell però no té res a veure amb la intel·ligència. No vol dir, doncs, que els homes siguin més intel·ligents que les dones. El nombre de cèl·lules cerebrals és la mateixa. El que succeeix és que en les dones aquestes cèl·lules estan agrupades amb més densitat. Algunes petites diferències serien que els homes al tenir més testosterona no estan tan preparats per comunicar-se amb els altres i amb l’entorn. En canvi en el cervell de les dones hi ha més neurones mirall que els permeten tenir més empatia respecte a les emocions dels altres.

Tanmateix, avui en dia les dones ja no són el sexe dèbil, una mostra és que aquest cap de setmana es fa a Vilanova de Meià (Noguera) la VI Trobada de Fèmines Escaladores. De fet, en èpoques més primitives segurament tampoc ho eren, perquè les dones eren les que es dedicaven a cuidar els nens i a recollir aliments per poder sobreviure mentre els homes anaven de cacera.

És la cultura la que marca més les diferències? El fet que les nenes juguin amb nines i els nens amb cotxes i pilotes és natural o cultural? És veritat que els homes no escolten i les dones no entenen els mapes? Alguns experiments han demostrat que no és la cultura la que determina les preferències i capacitats de les dones i els homes. Amb tot, és la cultura la que ha conduït a la discriminació de la dona i a que no tingui el mateix salari que els homes. És la cultura la que durant molts segles ha determinat els rols diferenciats entre els homes i les dones. Potser ja sigui hora de canviar-ho. Malgrat les petites diferències, els homes i les dones han de ser tractats per igual.

“Las diversas tendencias congénitas se aprecian fàcilmente en la relación infantil con los juguetes. Muchas observaciones y experimentos muestran que los niños y las niñas seleccionan juguetes distintos. Los niños prefieren balones, armas, coches y grúas de juguete, mientras que las niñas prefieren muñecas y juegos tranquilos. Melissa Hines incluso repitó los experimentos con jóvenes cercopitecos, con el mismo resultado: confrontados con una variedad de juguetes, desde muñecas de trapo hasta camiones de plástico, pasando por libros ilustrdoes, los machos preferian juguetes “masculinos” y las hembras los favoritos de llas niñas. [...]

Los padres de una niña de tres años a la que habían regalado solo juguetes masculinos, para evitar estereotipos de sexo, descubrieron sorprendidos que la niña acostaba por la noche a los camiones de juguete en la cama y pretendía que estaban durmiendo.” J. Mosterin: La naturaleza humana, pàg. 272

4 comentaris:

  1. Não se trata de saber as diferenças fisiológicas, porque, no final o resultado é o mesmo , quer o cérebro do homem, em relação ao da mulher seja mais lateralizado. se efectuar um cálculo, o resultado há-de ser o mesmo tanto em homens como em mulheres, tal como os esquerdinos e os dextros, no fundo a função é a mesma, quer seja utilizado um lado esquerdo ou direito.
    A cultura esbate muito aquilo que são as supostas diferenças, que muitas vezes não são mais que estereótipos ou "personalidade padrão" como defeniu Margaret Mead ao estudar três tribos da Samoa.
    é precisamente neste aspecto que o papa João Paulo II se estava também a pensar quando disse que "we differ more from the world of nature than what we resemble, so does anthropology proceeds in this direction ", está certo o que ele disse, não tenho é a certeza absoluta se entendeu bem.

    ResponElimina
  2. Ah, claro para um médico, sobretudo neurocientista pode ser muito importante conhecer essas diferenças.

    ResponElimina
  3. A 4art. d'ESO feia fins fa dos anys un crèdit variable anomenat "Diferències i desigualtats", una part del qual estava dedicat a les diferències de gènere. Anava sempre bé. Quan comentàvem la diferència de sou entre homes i dones encoratjava les noies a escollir carreres més ben retribuïdes com enginyeries o arquitectura, etc. La meva decepció venia quan cada any veia que mai augmentava de quatre el nombre de noies que feien el batxillerat tecnològic. Sempre oscil.laven entre dues i quatre. Aprofito les classes de filosofia per felicitar a aquestes noies. Aquests any també són 4 d'un grup de 26. No sé si és que no en sé prou de convèncer-les...! (Llaudal)

    ResponElimina