dilluns, 5 de febrer del 2007

Un món de canvis

La vida és canvi, però hi ha canvis bons i canvis dolents. Un món viu, doncs, és un món canviant. Hi ha canvis de governs, canvis de formes de vida, canvis en les maneres de vestir, canvis en la manera de pensar, canvis en la manera d’entendre la filosofia, la vida, l’amor, el sexe,... Aquests canvis, fins a cert punt són normals. Canvien els temps i canvien les tendències. Ara bé també hi ha uns altres canvis que ens haurien de preocupar més del que ho fan com són els canvis tecnològics i els canvis climàtics, sobretot després d’haver-se fet públic el darrer informe de la Unió Europea sobre el canvi climàtic.

Els canvis tecnològics i els canvis en el clima són dels que més es parla actualment i segurament els més importants, perquè són els que més incidència tenen en les nostres vides i influeixen en la resta de canvis que es produeixen avui en dia en la societat. A més a més, degut a l’estreta sinèrgia que mantenen, no poden ser tractats per separat. Si parlem de canvi climàtic, també hem de tenir en compte el canvi tecnològic. Els automòbils, les grans indústries, avions, aparells contaminants de tot tipus... són en bona part els responsables del canvi climàtic que estem patint. Malgrat que la tecnologia ens podria aportar solucions (cotxes solars, aparells de combustió a base d’hidrògen...), no és així i per interessos econòmics és rebutjada tota aquella tecnologia que seria més neta, barata i bona. A canvi se segueix produint i consumint una tecnologia bruta, cara i dolenta.

Tot i que alguns puguin dir que de canvis climàtics sempre n’hi ha hagut. No per això s’ha de menysprear l’acció de la tecnologia en els actuals. Avui llegia en un article com a l’edat mitjana hi va haver-hi anys on els hiverns eren llargs i molt freds, al contrari dels estius curts i molt suaus. Ara és al revés, els hiverns són curts i suaus, i en canvi els estius calorosos i llargs. L’acció humana hi ha tingut alguna cosa a veure, encara que alguns ho neguen i defensen la teoria de l’augment de l’activitat solar. Potser sí l’activitat del sol hi pot tenir alguna cosa a veure, però no explica del tot com és que s’estan complint les previsions climàtiques que des de fa anys ens estan advertint sobre l’escalfament del planeta.

Des de fa uns 10 anys estic passant als alumnes un vídeo sobre un documental on s’explica, a través d’una màquina del futur, els canvis que s’aniran produint al planeta si continuem amb el mateix ritme de producció, sense reduir les emissions de gasos contaminants. Curiosament cada any que el tornem a mirar, veiem astoradament com totes les previsions anunciades s’estan complint. El documental, però, té un caire optimista perquè preveu que al final, cap a l’any 2015 ens adonarem compte i els governs decidiran aplicar mesures dràstiques. Amb tot el que està passant no sé si podem ser tan optimistes.

El canvi és l’única cosa immutable. A. Schopenhauer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada