Estava mirant les notícies quan de cop i volta ha aparegut un homenet a la pantalla dient que ells sempre havien estat al centre. Aquest homenet abans portava bigoti i encara en queden restes en la seva cara. Es tracta d’un homenet que va ser per un temps el president del país veí. Deixant de banda qui és o qui va ser, el que més m’ha cridat l’atenció ha sigut la referència al centre. Al centre de què? D’on?
Quan utilitzem el concepte del centre ens podem referir a diferents coses. Es pot ser el centre d’atenció, per exemple quan algú provoca l’atenció de tots els que l’envolten. També ens podem referir al centre de treball com a una institució pública o privada. Si no és en aquests dos casos esmentats anteriorment, el terme pot conduir a profundes reflexions.
Durant segles es va considerar que la Terra era el centre de l’Univers i tot girava al seu voltant, és el que es va anomenar geocentrisme. Més endavant el centre de tot va ser ocupat per una entitat superior o Déu, així es va donar pas al teocentrisme. A partir del Renaixement els humans van destituir a Déu i van ocupar el seu lloc,concepció que es coneix amb el nom d’antropocentrisme. En aquells temps els coneixements que es tenien sobre tot allò que ens envoltava eren ínfims. Ara bé, quan al tenir més coneixement la visió de l’Univers es va ampliar i ens vam adonar que era molt més gran del que ens pensàvem, aleshores van desaparèixer tots els centres. Avui en dia la majoria dels astrònoms afirmen que en l’Univers no hi ha centre, que tot depèn d’on ens situem. El mateix es podria aplicar a la política, realment hi ha un centre?
El centre es defineix com el punt al voltant del qual tots els punts del contorn d’un cos o figura estan disposats de manera que cada dos situats en un mateix diàmetre equidisten d’aquell. Per exemple, la Terra té un centre. O també el podem entendre com la part d’una cosa més allunyada de la perifèria. Com per exemple quan ens referim al centre d’una ciutat. El centre d’una recta seria el punt mig equidistant entre els dos extrems. I encara el podríem entendre en altres
sentits.
En la política el centre és el conjunt de tendències polítiques que se situen en una posició equidistant entre la ideologia de la dreta i la de l’esquerra. Però avui en dia i més en la política, on són els extrems? Els grans partits polítics intenten allunyar-se dels extremismes. No es pot negar que hi ha extrems, però són defensats per una minoria. Trobar el centre entre aquests extrems és força relatiu, per no dir, extremadament relatiu. Tot depèn d’on ens situem, o no?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada