Les accions se solen definir com aquella activitat que realitza de manera conscient i voluntària un agent. Per tant quan una mare o pare agredeix a un professor o a una monitora de menjador, no si val a dir que ho feia sense adonar-se’n del que feia. També s’adonaven del que feien els que van gravar a través del mòbil els últims moments de l’execució de l’ex-dictador iraquià. També són ben conscients del que fan alguns governants, dirigents o polítics quan no mouen un dit per evitar l’escalfament global del planeta. I encara es podrien posar molts més exemples.
Totes aquests casos exposats es refereixen a accions realitzades conscientment, però també és possible qualificar-les des d’un punt de vista moral, per decidir si són correctes o no ho són. Ara bé, quin és els criteri que s’haurà d’utilitzar per decidir-ho? Segurament ens pot ser d’ajuda un altre concepte diferent al de la consciència però no deslligat d’ell com és l’educació, un element cada vegada més necessari en la societat actual.
Avui en dia fa falta més educació, però no es tracta d’una educació reglada i institucionalitzada, sinó d’una educació social. No estaria de més recuperar, encara que només fos com a referent, l’esperit dels primers utilitaristes com Bentham i el pare de John Stuart Mill, que pretenien educar la societat amb el seu càlcul felicitari. La societat actual està mancada d’educació, de bones maneres, de respecte pels altres i pel medi ambient, de solidaritat respecte als problemes dels més necessitats, d’altruisme a l’hora de tenir en compte els altres, etc. Per moltes maratons que es facin, aquestes no són suficients per a que tot rutlli bé.
La nova llei d’educació imposarà l’assignatura educació per a la ciutadania als diferents nivells educatius. No dic que no sigui una assignatura necessària, però no sé si aconseguirà els objectius que es proposa, perquè si no canvien també les consciències polítiques, les dels mitjans de comunicació... poca cosa podrà fer. Mentre la televisió segueixi oferint segons quins programes, en els camps de futbol els jugadors es barallin, els polítics no s’entenguin, els videojocs més venuts siguin els de lluita i violència, els homes segueixin pegant o matant a les seves dones, hi hagi robatoris constants cada dia, atacs terroristes.... l’educació tindrà molta feina per establir-se en la consciència.
Filosofia en xarxa de complexitat canviant.
Crònica de la transmutació de la filosofia en el ciberespai.
diumenge, 7 de gener del 2007
Educació i consciència
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Passo a desitjar-te bon any i, de pas, per a linkar-te (si no tens inconvenient).
ResponEliminaCap inconvenient.
ResponEliminaBon any