divendres, 18 de juliol del 2008

Filosofia de l'estratègia

Fa anys vaig veure una pel·lícula (La estrategia del caracol) on els habitants d'un edifici, que havia de ser enderrocat, traslladaven tota la vivenda a un altre lloc. Tota una estratègia que els permetia defensar la seva dignitat.

L'estratègia és l'art de coordinar les accions i de maniobrar per tal d’aconseguir una finalitat. Es pot aplicar a les operacions militars i a la coordinació de les forces polítiques, econòmiques i diplomàtiques per a aconseguir els objectius d’un estat, d’un grup o d’un partit. A més a més, hi ha jocs d'estratègia on el que compta és l'habilitat per solucionar un problema o guanyar al contrari. Fins i tot, en els instituts d'educació hi ha plans estratègics orientats a aconseguir certes finalitats.

També en la vida cal seguir una estratègia per aconseguir el que vols. Diuen que sense estratègia no vas gaire lluny. Però en el meu cas és tot el contrari, precisament per no seguir cap estratègia probablement hauré d'anar lluny, en canvi altres que si han seguit una estratègia es quedaran ben a prop d'on viuen. Sense estratègia no he obtingut la comissió de serveis, ergo hauré d'anar i tornar un altre any de Girona a les terres volcàniques olotines. Si en el meu centre de destinació definitiva haguéssim tingut un pla estratègic, aleshores hagués tingut més possibilitats, però no és així.

Navegant pel Google he trobat una pàgina on es presenta la filosofia de l'estratègia. Algunes idees potser les hauré de tenir en compte per una altra vegada:
  • "Només una ment preparada pot veure el que altres no veuen, i en això està la diferència";
  • "Qui no determina el seu futur, el deixarà en mans d'altri";
  • "Molts miren, però pocs veuen";
  • "En l'estratègia està la base de l'èxit".
Mentrestant hauré d'esperar que algun volcà garrotxí desperti i entri en erupció a semblança del Kilauea:


5 comentaris:

  1. Hi ha l'estratègia de no tenir grans estratègies, així tot flueix més, tot es va sol·lucionant amb petites estratègies i pedacets, és com ser un nòmada a l'era del neolític, és una èpica que té la seva gràcia. Tot depèn del tipus de suc que li vulguis treure a la vida.

    I si vols desenvolupar grans estratègies i et fa por provar la teva capacitat "in situ", sempre pots recórrer a jocs de plataforma per ordinador, a més de ser divertits, són tot un laboratòri d'estratègia.

    Salut!

    ResponElimina
  2. *un laboratòri en creació d'estratègia, s'entén.

    ResponElimina
  3. Sovint es confón tàctica amb estratègia. La primera et permet guanyar batalles, la segona guanyar guerres.

    I un cop més entrem en el factor d'escala: en un costat la microeconomia i l'economia de l'empresa, a l'altre costat la macroeconomia i la política econòmica; en un llibre les lleis de la física de les partícules subatòmiques, en un altre llibre la cosmologia i l'astrofísica.

    I sempre contradiccions entre una i altra.

    De vegades cal perdre una batalla per a guanyar la guerra?

    ResponElimina
  4. Ja ho deia un director, el dret administratiu i l'estratègia estan renyats.

    ResponElimina
  5. És cert que tot gira al voltant de la capacitat estratègica de l'individu i els fins que aquest tingui.

    L'estratègia és la capacitat de preveure consequències, i això permet a l'equip (individu o grup d'individus)respondre a una reacció de forma preparada.

    L'estratègia és el motiu de ser dels secrets, i defineix la intencionalitat i es fa mitjançant la mentida. Hi ha el dilema de si l'esser humà i la seva realitat social es basa en l'estratègia, si la destrucció d'aquesta (que tothom la conegui) faria que no hi hagués imposició, o be si destruiria el paper social dels humans i per tant complicaria l'existència (recargolament de les estratègies).

    Salut!

    ResponElimina