diumenge, 4 de maig del 2008

Filosofia i Literatura

La Filosofia i la Literatura tenen més punts en comú del que hom podria pensar. A simple cop d’ull és prou evident que ambdues fan ús del llenguatge: la Filosofia l’analitza rigorosament, però també l’utilitza per expressar les seves reflexions;i la Literatura l’embelleix per explicar històries, pensaments o manifestar sentiments.

Amb tot, aquest no és l’únic punt d’unió. Sovint en la Literatura s’hi pot copsar un rerefons filosòfic. Nombrosos literats recorren a reflexions filosòfiques i citen idees de grans pensadors. Al seu torn, alguns dels grans filòsofs també han estat bons literats, en el sentit que han expressat els seus pensaments metafòricament. Les frontisses entre la Filosofia i la Literatura són molt estretes.

" ... - Es grecs - em replicà - arribaren a demostrar que sa neu és negra. Els sofistes grecs, evidentment. També Zenó demostrà que no existeix el moviment..." Llorenç VILLALONGA: Bearn o la sala de les nines. Ed. 62

"... Porque vivir es encontrar en el infierno de cada instante la huella del paraíso perdido y padecer, desde el paraíso, el infierno de la temporalidad instantánea." Maria ZAMBRANO: Algunos lugares de la pintura, p.71-72

Ara bé, també es podrien establir algunes diferències: la Literatura representa l’art de l’escriptura, és una activitat que es proposa més un fi estètic que no pas didàctic (segons el DIEC 2); en canvi, la Filosofia, d’antuvi no té una finalitat estètica, sinó més propedèutica i didàctica. Malgrat tot, hi ha més punts d’unió que de dispersió.

Per si voleu descobrir més semblances o diferències entre la Literatura i la Filosofia us recomano a llegir La Catosfera Literària (La notícia a Vilaweb)on es recullen alguns escrits de blogs literaris i filosòfics. També hi trobareu algun escrit d'aquest blog.

3 comentaris: