dissabte, 23 de febrer del 2008

Presentació llibre

Ahir va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès un debat-presentació del meu llibre “La filosofia de la tecnologia” a partir de la pregunta “És significatiu fer filosofia sobre la tecnologia?”.

El Dr. Ramon Alcoberro va iniciar el debat recordant que la tecnologia és present en qualsevol de les accions que realitzem quotidianament, per exemple quan ens traslladem d’un lloc a un altre (utilitzem qualsevol mitjà de transport). En aquest cas jo havia utilitzat el cotxe per anar de Girona a Barcelona. També, va fer esment de com afecta la tecnologia en el llenguatge que utilitzem com quan diem que ens hem de posar les piles o canviar el xip. A més els conceptes associats a l’ús i aplicació de les tecnologies com el d’eficàcia és traslladat a la nostra activitat laboral o acadèmica. Només allò que és eficaç té èxit. Més enllà de les fòbies i les fílies respecte a la tecnologia i el seu ús, va assenyalar que cal tenir en compte com afecta la tecnologia en la nostra vida i en el medi ambient.

A continuació vaig presentar el meu llibre fent una síntesi de les idees més importants i el seu contingut amb una presentació PowerPoint que trobareu al final d’aquest post.

Per últim, va intervenir la Dra. Margarita Boladeras que va remarcar la importància d’un llibre com aquest per tenir una visió general i introductòria de la filosofia de la tecnologia. El seu discurs es va centrar en una expressió de Jacques Ellul respecte al domini de la tecnologia en les nostres vides: “Tot allò que es pugui fer, es farà”. A partir d’aquesta idea va reflexionar sobre la necessitat de pensar sobre els efectes de la tecnologia en la societat, perquè sovint no ens adonem del poder que exerceix la tecnologia en qualsevol de les nostres accions i de les repercussions ètiques que pot tenir en general.

Vull agrair les reflexions del Dr. Ramon Alcoberro com les de la Dra. Margarita Boladeras en la presentació del meu llibre, sobretot perquè són una inestimable ajuda per comprendre millor el significat i importància de la filosofia de la tecnologia en l’actualitat. Gràcies!


2 comentaris:

  1. La presentació en PWP complementa molt bé la lectura del llibre, i el teu post em serveix per suplir el no haver assistit a la teva presentació

    ResponElimina
  2. Hola anna: Sóc en Carbó i vull felicitar-te per la publicació del llibre. No l'he llegit però trobo la temàtica interessant i no dubto de què a la que caigui a les meves mans me'l llegiré. Ja t'ho comentaré. ànims i endavant.

    ResponElimina